Badania nad oznaczaniem polibromowanych eterów difenylowych w próbkach żywności zawierających tłuszcz
Wariant tytułu
Determination of polybrominated diphenyl ethers in food samples containing fat
Autor
Wojtalewicz, Dominika
Promotor
dr hab. inż. Adam Grochowalski, prof. PK
Data wydania
2006
Wydawca
[s.n.]
Język
polski
Abstrakt
Polibromowane etery difenylowe (PBDE) to grupa związków halogenoorganicznych dodawanych celowo do wielu typów tworzyw sztucznych w celu zmniejszania ich palności. Jak inne halogenoorganiczne zanieczyszczenia środowiska takie jak: dioksyny, PCB – PBDE wykazują możliwość bioakumukacji w tkankach organizmów żywych oraz szkodliwe działanie na ludzi i zwierzęta. Negatywny wpływ PBDE na zdrowie ludzi jest związana z zaburzaniem wydzielania hormonów. Substancje te są wprowadzane do organizmów żywych w głównej mierze wraz ze spożywanym pokarmem, a jako główne źródło tych substancji podaje się żywność zawierającą duże ilości tłuszczu. W celu oznaczenia tych substancji w żywności dostępnej na polskim rynku, przeprowadzono analizę 8 produktów: masła, jaj, czekolady, tłuszczu wieprzowym i wołowym, oraz w trzech gatunkach ryb: karpiu, łososiu i dorszu. W obrębie każdego z w/w produktów analizie poddano trzy różne produkty pochodzące od różnych producentów. Wszystkie produkty żywnościowe zostały zakupione na terenie Krakowa. W pracy przedstawiono nową metodę trzystopniowego oczyszczania analitów przed analizą chromatograficzną (GC-MS); wykorzystującą membrany półprzepuszczalne, żel krzemionkowy i tlenek glinu. We wszystkich badanych próbkach oznaczono kongenery z grup triBDE do heksaBDE. W największym stężeniu oznaczono kongenery z grup tetraBDE i pentaBDE. Całkowita zawartość tych dwóch grup kongenerów stanowiła około 90% sumarycznej zawartości PBDE w analizowanej żywności.
Polybrominated diphenyl ethers – PBDE – are a group of organohalogen compounds which are added intentionally to many types of plastics in order to reduce their flammability. Like other halogen aromatic compounds, such as dioxins and PCB, PBDE are harmful to humans and animals, and their harmful effect consists in disturbing steroid hormones secretion. The compounds have been found to be introduced to the human organism with food, primarily that which contains large amounts of animal fat. In order to determine the polybrominated diphenyl ethers contents in Polish foodstuffs, chemical analysis was performed on 8 samples of the products: butter, eggs, chocolate, pork fat, beef fat and three kinds of fish: carp, salmon and cod. In each sample type, three different products from three manufacturers were analysed. All the foodstuffs were purchased in Kraków. A new three-stage method of sample purification was developed with the use of the GC-MS technique, using semipermeable membranes, silicagel and aluminium oxide. Congeners from the triBDE to heptaBDE groups were determined in the samples. The highest PBDE contents were obtained for the congeners from the tetraBDE and pentaBDE groups. The total contents of the congeners from both of the groups accounted for 90% of the PBDE contents in the analysed food.
Klasyfikacja PKT
252300 Chemia analityczna
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny wyłącznie z komputerów Biblioteki PK