Badania nad syntezą i modyfikacją poli(kwasu asparaginowego)
Autor
Dziki, Ewa
Promotor
prof. zw. dr hab. inż. Jan Pielichowski
Data wydania
2005
Wydawca
[s.n.]
Język
polski
Abstrakt
Praca miała na celu opracowanie warunków syntezy homo- i kopolimerów kwasu asparaginowego metodą polimeryzacji pochodnych amonowych kwasu maleinowego, oraz zbadanie przydatności otrzymanych produktów w aplikacjach medycznych. W pracy przedstawiono nową metodę syntezy soli amonowej kwasu maleinowego (SAM) z bezwodnika maleinowego i amoniaku wykorzystującą promieniowanie mikrofalowe jako źródło aktywacji reagentów. Na bazie otrzymanego monomeru SAM, przeprowadzono syntezę poli(kwasu asparaginowego) o wysokiej czystości, bez udziału katalizatora. Zbadano również możliwość wykorzystania nowo otrzymanego monomeru w procesach syntezy innych biopolimerów tj. kopolimer (kwas asparaginowy/ kwas 6-aminoheksanowy) oraz (kwas asparaginowy/ kwasem mlekowy). W wyniku prowadzenia reakcji polimeryzacji SAM w środowisku glikolu etylenowego otrzymano poli(hydroksyetyl alfa,beta-asparaginowy), polimer rozpuszczalny w wodzie, dotychczas nie opisany w literaturze. Ustalono strukturę otrzymanych kopolimerów oraz oznaczono ich właściwości termiczne. Przeprowadzono również wstępną ocenę przydatności otrzymanych materiałów do zastosowań w medycynie. Zbadano wpływ środowiska imitującego działanie płynów ustrojowych na homo- i kopolimery. Z wybranych próbek otrzymano kompozyty z polietylenem, a następnie wykonano dla nich badania fizyko-mechaniczne, tj. ścieralność, twardość oraz badania wytrzymałościowe, oraz zbadano jak zmieniają się oznaczone parametry pod wpływem działania środowiska imitującego płyny ustrojowe. Przy współpracy z Instytutem Immunologii i Terapii Doświadczalnej we Wrocławiu oznaczono cytotoksyczność polimerów w stosunku do komórek szpiku kostnego.
Klasyfikacja PKT
332200 Biochemia
330000 Nauki biologiczne
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Zasób udostępniany w ramach tzw. dozwolonego użytku (art. 28 u. o pr. a.)
Prawa dostępu
Zasób dostępny wyłącznie z komputerów Biblioteki PK