Influence of printing parameters on the mechanical properties of polyamide in SLS technology
Wariant tytułu
Wpływ parametrów technologicznych na właściwości mechaniczne poliamidu w technologii SLS
Autor
Kundera, Czesław
Kozior, Tomasz
Opublikowane w
Technical Transactions
Numeracja
Y. 113, iss. 3-M
Strony
31-37
Data wydania
2016
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
angielski
DOI
10.4467/2353737XCT.16.117.5728
Słowa kluczowe
Additive Manufacturing, SLS, Polyamide PA 2200, Formiga P100
Technologie Przyrostowe, SLS, Poliamid PA 2200, Formiga P100
Abstrakt
This paper presents the research results of the influence of selected process parameters on the tensile strength samples obtained according to the ISO 527 standard. Bio-capable polyamide powder PA 2200 was the material used in the process. The research included such parameters as energy density transmitted to the sintered layer, laser power and speed, printing direction and the number of scanning. A computer program based on artificial neural network was used to analyze the research results. The program allowed us to assess the influence of printing parameters on the tensile strength, based on previously made research without the need to prepare samples according to the experimental plane.
W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu wybranych parametrów procesu technologii Selektywnego Spiekania Laserowego na wytrzymałość na rozciąganie próbek wykonanych zgodnie z normą ISO 527 z użyciem poliamidowego proszku PA 2200. Uwzględniono parametry takie jak: gęstość energii, prędkość i moc lasera, kierunek wydruku oraz liczbę naświetleń. Do analizy uzyskanych wyników badań wykorzystano program działający w oparciu o modele sztucznych sieci neuronowych, pozwalający na oszacowanie wpływu opisanych czynników na wytrzymałość uprzednio wykonanych próbek.
Wydział
Zbiory cyfrowe BPK
Licencja
Licencja PK
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.