Methods for the determination of hexabromocyclododecane in food
Wariant tytułu
Metody oznaczania heksabromocyklododekanu w żywności
Autor
Kuc, Joanna
Grochowalski, Adam
Opublikowane w
Technical Transactions
Numeracja
Y. 111, iss. 1-Ch
Strony
45-55
Data wydania
2014
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
angielski
Słowa kluczowe
BFRs, HBCD, food analysis, GC-MS, LC-MS
BFRs, HBCD, analiza żywności, GC-MS, LC-MS
Abstrakt
Methods of sample preparation with a particular emphasis on extraction and purification techniques are described. Gas and liquid chromatography techniques applied for the determination of hexabromocyclododecane are presented. Issues relating to the determination of this compound in food samples are discussed.
Omówiono metody przygotowania próbek do analizy ze szczególnym uwzględnieniem technik ekstrakcji i oczyszczania próbek. Zaprezentowano techniki chromatografii gazowej i cieczowej stosowane do oznaczania heksabromocyklododekanu. Przedyskutowano problemy oznaczania tego związku w próbkach żywności.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.