Wpływ tożsamości architektonicznej na rozwój enoturystyki w okolicach Śląska Cieszyńskiego
Wariant tytułu
The impact of architectural identity on the development of wine tourism around Cieszyn Silesia
Autor
Buława, Bartłomiej
Siedlarz, Sylwia
Słomska, Weronika
Opublikowane w
Przestrzeń Urbanistyka Architektura
Numeracja
Vol. 2
Strony
248–272
Data wydania
2025
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej
Język
polski
ISSN
2544-0853
eISSN
2544-6630
DOI
https://doi.org/10.37705/PUA/2/2025/14
Słowa kluczowe
enoturystyka, jakość architektoniczna, tożsamość architektoniczna, krajobraz, rozwój regionu
enotourism, architectural quality, architectural identity, landscape, regional development
Abstrakt
Przeanalizowano wpływ tożsamości architektonicznej na rozwój enoturystyki na przykładzie okolic Śląska Cieszyńskiego. Postawiono tezę, że architektura jest kluczowym elementem wpływającym na rozwój enoturystyki. Badanie przeprowadzono metodą porównawczego studium przypadku pięciu wybranych obszarów. Wykazano ich duży potencjał krajobrazowy, ale niską wartością estetyczną i jakość architektoniczną. Warunkiem rozwoju enoturystyki jest zwiększenie dbałości o jakość i spójność architektury.
The impact of architectural identity on the development of enotourism was analysed on the example of the Cieszyn Silesia surroundings. The thesis posits that architecture is a key element impacting its enotourism. A comparative case study method was employed in five selected areas. The study revealed their great landscape potential, but low aesthetic value and architectural quality. A prerequisite for the development of enotourism is to increase the quality and consistency of architecture.