W pracy przedstawiono sposoby usuwania i zapobiegania powstawaniu substancji złowonnych w przemyśle mięsnym przy użyciu metod zarówno tradycyjnych jak i nowoczesnych, w tym poprzez zastosowanie, zyskujących coraz większe zainteresowanie nanomateriałów. Zestaw wykonanych badań obejmuje: dopalanie gazów z komory wędzenia w kotle gazowym, zastosowanie nanosrebra w celu poprawy jakości powietrza w układzie klimatyzacyjnym w zakładach mięsnych, użycia nanosrebra do przedłużenia trwałości hydrolizatu białkowego oraz do eliminacji odorów z odpadów stałych i płynnych powstających podczas produkcji przetworów mięsnych. Opracowano nowatorskie płyny czyszcząco dezynfekcyjne do stosowania w zakładach mięsnych.
Wyniki badań potwierdziły: wysoką skuteczność termicznej metody dopalania gazów z procesu wędzenia, znaczące polepszenie jakości powietrza w układzie klimatyzacyjnym poprzez zastosowanie filtrów impregnowanych nanosrebrem, możliwość przedłużania trwałości hydrolizatu białkowego poprzez dodatek nanosrebra oraz skuteczność adsorpcji jako metody usuwania nieprzyjemnych zapachów. Udowodniono skuteczność nowoopracowanych płynów w zakresie mycia i dezynfekcji powierzchni w zakładzie mięsnym.
Methods of odors elimination and prevention in meat industry has been presented. Both standard and novel methods has been tested including utilization of nano-materials. Tests overall included: burning of gases from smoke houses in the gas burner, improvement of air quality in air-conditioning system, utilization of nanosilver for prolongation of protein hydrolysates shelf live and for elimination of odors from meat wastes. New cleaning and disinfecting fluids has been formulated.
Test results proved: high efficiency of thermal method of smoke houses burning in the gas burner, significant improvement of air quality by installation of nanosilver impregnated filters, possibility of protein hydrolysates shelf lie prolongation by addition of nanosilver and efficiency of adsorption process as a method of odors elimination. Effectiveness of cleaning and disinfecting liquids containing nanosilver has been proved on different surfaces in the meat plant.
Klasyfikacja PKT
252100 Chemia nieorganiczna
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla zalogowanych użytkowników lub z komputerów w domenie PK