Wpływ boru na kształtowanie się mikrostruktury i właściwości spieku Astaloy Mo
Autor
Szewczyk-Nykiel, Aneta
Promotor
dr hab. inż. Jan Kazior, prof. PK
Data wydania
2000
Wydawca
[s.n.]
Język
polski
Abstrakt
Celem niniejszej pracy jest wyjaśnienie wpływu boru na kształtowanie się mikrostruktury i właściwości spieku Astaloy Mo. Mikrostrukturę i właściwości mechaniczne spieków badano w funkcji temperatury spiekania, czasu izotermicznego spiekania i zawartości boru. Bor wprowadzono do mieszanki proszków w postaci elementarnej. Spiekanie prowadzono w piecu laboratoryjnym w atmosferze wodoru. Przy spiekaniu przy niższej temperaturze w fazie stałej, nie stwierdzono wzrostu gęstości i utwardzenia osnowy ferrytycznej, w wyniku czego właściwości mechaniczne nie zmieniły się wraz ze wzrostem zawartości boru. Po spiekaniu przy wyższej temperaturze (1200C) w obecności fazy ciekłej uzyskano dwukrotny wzrost wytrzymałości na rozciąganie. Obecność skrzepniętej eutektyki na granicach ziarn wpłynęła ujemnie na właściwości plastyczne. Optymalne właściwości z punktu widzenia wytrzymałości na rozciąganie i właściwości plastycznych uzyskano przy zawartości 0,2% ciężaru boru.
Klasyfikacja PKT
462300 Metalurgia proszków
460000 Metalurgia
Wydział
Wydział Mechaniczny
Licencja
Zasób udostępniany w ramach tzw. dozwolonego użytku (art. 28 u. o pr. a.)
Prawa dostępu
Zasób dostępny wyłącznie z komputerów Biblioteki PK