odpady naturalne, właściwości mechaniczne, otręby pszenne, pestki dyni
Abstrakt
The popularity of using natural waste products in different branches of industry, including polymer processing, results from the emphasis of international nature conservation organizations on ecological and environmental problems, such as recycling, storage and the disposal of waste products. This paper investigates the effect of two natural fillers: wheat bran and pumpkin seeds obtained from food industry waste products, on selected mechanical properties of LDPE molded pieces. The polymer blends are examined with respect to their basic mechanical properties and microstructure.
Popularyzacja wykorzystania odpadów naturalnych w różnych gałęziach przemysłu, m.in. w przetwórstwie tworzyw, związana jest z naciskiem światowych organizacji odpowiadających za ochronę środowiska na kwestie ekologiczne, takie jak recykling oraz składowanie i utylizacja odpadów. W artykule przedstawiono badania wpływu dwóch napełniaczy, otrębów pszennych oraz łusek pestek dyni, stanowiących odpady produkcyjne przemysłu spożywczego, na wybrane właściwości mechaniczne wyprasek wtryskowych z PE-LD. Przeprowadzono badania podstawowych właściwości wytrzymałościowych oraz dokonano analizy struktury mikroskopowej otrzymanych kompozycji polimerowych.
Wydział
Zbiory cyfrowe BPK
Licencja
Licencja PK
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.