The paper describes chosen methods for the extraction and qualitative analysis of the main polyphenolic compounds contained in apple pomace. Apple pomace is a by-product generated during apple juice production. The extracts were obtained with the Ultrasound Assisted Micelle Mediated Extraction (UAMME) method using a 1% Rocanol B2 water solution, as well as the Ultrasound Assisted Extraction (UAE) method in water. Thin Layer Chromatography (TLC) and UV/VIS spectroscopy were applied as analytical methods in order to identify the main polyphenolic substances in the obtained extracts. The obtained results showed that both UAMME as well as UAE are effective methods for obtaining quercetin, catechin and rutin.
Artykuł opisuje wybrane metody pozyskiwania, a także analizę jakościową głównych związków polifenolowych zawartych w wytłokach z jabłek. Wytłoki jabłkowe stanowią produkt uboczny powstający podczas procesu produkcji soku jabłkowego. Ekstrakty uzyskano metodami ekstrakcji micelarnej wspomaganej ultradźwiękami w 1% wodnym roztworze Rokanolu B2 (UAMME) oraz ekstrakcji wspomaganej ultradźwiękami w wodzie (UAE). Do identyfikacji polifenoli w otrzymanych ekstraktach zastosowano metodę chromatografii cienkowarstwowej (TLC) oraz spektroskopię UV/VIS. Zarówno ekstrakcja micelarna wspomagana ultradźwiękami, jak i ekstrakcja w wodzie, wspomagana ultradźwiękami, okazały się skuteczne do pozyskiwania kwercetyny, katechiny oraz rutyny.
PKT classification
250000 Chemia
Department
Faculty of Chemical Engineering and Technology
License
Licencja PK
Access rights
Zasób dostępny dla wszystkich
Cookies or other similar solutions are used on the page. Take a look at privacy policy to get to know the details.