Nanoemulsje na bazie wybranych olejów z nasion owoców jagodowych
Author
Miastkowska, Małgorzata
Sikora, Elżbieta
Ogonowski, Jan
Published in
Technical Transactions
Numbering
Y. 113, iss. 1-Ch
Pages
91-100
Release date
2016
Place of publication
Kraków
Publisher
Wydawnictwo PK
Language
English
DOI
10.4467/2353737XCT.16.050.5312
Keywords
nanoemulsions, blackcurrant seed oil, strawberry seed oil supercritical CO2 extraction
nanoemulsje, olej z nasion czarnej porzeczki, olej z nasion truskawki, ekstrakcja nadkrytycznym CO2
Abstract
The aim of this work was the preparation of O/W nanoemulsions based on supercritical CO2 extracted (SC-CO2) oils from seeds of strawberry and blackcurrant. The emulsion systems were obtained by the phase inversion composition method, at T = 25°C. Polysorbate 80 and Natragem S150 were used as the surfactant and co-surfactant, respectively. Kinetic stability of the prepared formulations with varying surfactant: oil (S:O) and surfactant/co-surfactant (S/CoS) weight ratio, was analysed by measuring the droplet size (DLS method) in time. The obtained results show that a nanoemulsion based on blackcurrant seed oil was characterised by the smallest droplet size (r = 15 nm), a low polydispersity index (PDI = 0.246) and the longest kinetic stability (S:CoS = 8:2, S/CoS:O = 9:1).
Celem pracy było otrzymanie nanoemulsji O/W, w których rolę fazy olejowej pełnił ekstrakt z nasion truskawki lub czarnej porzeczki otrzymany w warunkach nadkrytycznego CO2 (SC-CO2). Układy emulsyjne otrzymano metodą składnikowej inwersji faz, w T = 25°C. Jako surfaktant zastosowano Polisorbat 80, rolę kosurfaktantu pełnił Natragem S150. Kinetyczną stabilność otrzymanych formulacji badano poprzez pomiar wielkości cząstek nanoemulsji (technika DLS) w czasie, dla układów o różnym stosunku wagowym surfaktant: olej (S:O) oraz surfactant/kosurfaktant (S/CoS). Otrzymane rezultaty wykazały, że najmniejszym rozmiarem cząstek fazy wewnętrznej (r = 15 nm), niskim indeksem polidyspersyjności (PDI = 0.246) oraz najdłuższą kinetyczną stabilnością charakteryzowała się nanoemulsja na bazie oleju z nasion czarnej porzeczki (S:CoS = 8:2, S/CoS:O = 9:1).
PKT classification
250000 Chemia
Department
Faculty of Chemical Engineering and Technology
License
Licencja PK
Access rights
Zasób dostępny dla wszystkich
Cookies or other similar solutions are used on the page. Take a look at privacy policy to get to know the details.