Correlation between rheological studies and organoleptic cosmetic emulsion with lanolin - natural emulsifier
Wariant tytułu
Korelacja pomiędzy badaniami reologicznymi i organoleptycznymi emulsji kosmetycznych z emulgatorem naturalnym - lanoliną
Autor
Płocica, Joanna
Tal-Figiel, Barbara
Figiel, Wiesław
Opublikowane w
Technical Transactions
Numeracja
Y. 110, iss. 1-Ch
Strony
61-68
Data wydania
2013
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
angielski
Słowa kluczowe
cosmetic emulsions, lanolin mixer, rheology
emulsje kosmetyczne, lanolina, reologia
Abstrakt
In this paper rheological investigations of cosmetic emulsions, prepared with lanoline as an emulsifier were carried out. The strong influence of emulsifier content and the applicability of rheological measurements to validate cosmetic products were shown.
W artykule przeprowadzono badania reologiczne emulsji kosmetycznych sporządzonych z wykorzystaniem lanoliny jako emulgatora, za pomocą miksera recepturowego. Wykazano silny wpływ zawartości emulgatora na konsystencję produktu oraz przydatność pomiarów reologicznych do oceny jakości preparatów kosmetycznych.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.