Rheological properties of primary pharmaceutical emulsions obtained by homogenization
Wariant tytułu
Właściwości reologiczne emulsji pierwotnych o potencjalnym znaczeniu farmaceutycznym wytworzonych techniką emulgowania przy użyciu homogenizatora
Autor
Tal-Figiel, Barbara
Kulawik-Pióro, Agnieszka
Opublikowane w
Technical Transactions
Numeracja
Y. 110, iss. 1-Ch
Strony
79-88
Data wydania
2013
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
angielski
Słowa kluczowe
emulsion, rheology, flow and viscosity curve
emulsje, reologia, krzywe płynięcia i lepkościowe
Abstrakt
The paper presents the results of rheological examinations of primary emulsions with the potential for pharmaceutical applications, created through emulsification using a homogeniser. The water phase of the examined emulsions was made up of water solutions of hydrocolloids, the fatty phase was the pharmaceutical oil Miglyol 812N and canola oil, sunflower seed oil, olive oil. For the determination of relations between the structural parameters of the emulsions and their viscous properties flow curves and viscosity curves were obtained for the examined systems. The obtained results were processed through regression of experimental points by rheological equations, using the own software of the rheometer.
W artykule przedstawiono wyniki badań reologicznych emulsji pierwotnych o potencjalnym znaczeniu farmaceutycznym, wytworzonych techniką emulgowania z użyciem homogenizatora. Fazę wodną badanych emulsji stanowiły wodne roztwory hydrokoloidów, fazę tłuszczową faza farmaceutyczna Miglyol 812N oraz olej rzepakowy, słonecznikowy, olej oliwkowy. Do określenia zależności pomiędzy parametrami strukturalnymi emulsji a ich właściwościami lepkimi wyznaczono krzywe płynięcia i lepkościowe dla badanych układów. Uzyskane wyniki badań opracowano drogą regresji punktów doświadczalnych za pomocą równań reologicznych, z użyciem oprogramowania firmowego reometru.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.