Subset selection for improved parameter identification in a bio-ethanol production process
Wariant tytułu
Podzbiór służący do precyzyjniejszego określania parametrów w procesie wytwarzania bioetanolu
Autor
López, Diana
Barz, Tilman
Arellano-Garcia, Harvey
Wozny, Günter
Villegas, Adriana
Ochoa, Silvia
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Mechanika
Numeracja
R. 109, Z. 5, 1-M
Data wydania
2012
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
angielski
Słowa kluczowe
identifiability analysis, subset selection, least squares, bio-ethanol, bagasse, SSF
analiza identyfikowalności, podzbiór, metoda najmniejszych kwadratów, bioetanol, pozostałość, scukrzanie i fermentacja
Abstrakt
A systematic approach for system identification is applied to experimental data of ethanol production from cellulose. Special attention is given to the identification of model parameters, which can be reliably estimated from available measurements. For this purpose, an identifiable parameter subset selection algorithm for nonlinear least squares parameter estimation is used. The procedure determines the parameters whose effects are unique and have a strong effect on the predicted (measurement variables) output variables. The system is described by a generic process model for the simultaneous saccharification and fermentation including three enzyme-catalyzed reactions. The process model is clearly over-parameterized. By applying the subset selection approach the parameter space is reduced to a reasonable subset, whose estimated parameters are still able to predict the experimental data accurately.
Systematyczne podejście do identyfikacji systemu stosowane jest wraz z doświadczalnymi danymi dotyczącymi wytwarzania etanolu z celulozy. Szczególną uwagę zwraca się na określanie parametrów modelu, które można wiarygodnie oszacować na podstawie ogólnodostępnych pomiarów. W tym celu zastosowano algorytm podzbioru parametru identyfikowalnego służący do nieliniowego szacowania parametrów metodą najmniejszych kwadratów. Procedura ta określa parametry, które dają niepowtarzalne efekty i wywierają silny wpływ na przewidywane zmienne zdolności produkcyjnej (zmienne pomiarów). System ten opisywany jest przez rodzajowy model procesu jednoczesnego scukrzania i fermentacji, wliczając w to trzy reakcje katalizowane enzymowo. Model procesowy jest nadmiernie sparametryzowany. Przy zastosowaniu opisywanego podejścia dana przestrzeń zostaje ograniczona do uzasadnionego podzbioru, którego szacowane parametry pozwalają nadal celnie przewidywać dane doświadczalne.
Wydział
Zbiory cyfrowe BPK
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.