Określenie wpływu rodzaju użytego oleju rzepakowego do produkcji biopaliw na skład frakcyjny RME
Wariant tytułu
Determination of the effect of the used type of rapeseed oil for biofuels production on fractional composition of RME
Autor
Wcisło, Grzegorz
Strzelczyk, Maciej
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Mechanika
Numeracja
R. 109, Z. 10, 5-M
Data wydania
2012
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Słowa kluczowe
silnik wysokoprężny, biopaliwo, RME, skład frakcyjny, temperatury destylacji
diesel, biodiesel, RME, fractional composition, temperature distillation
Abstrakt
Przeprowadzone badania pokazały, że niezależnie od rodzaju zastosowanego oleju rzepakowego do produkcji RME (czy będzie to olej nieużyty lub zużyty) zakresy temperatur destylacji były podobne. Niewielkie różnice zanotowano jedynie dla temperatur końca destylacji. RME wyprodukowane z zużytego oleju rzepakowego potrzebowało wyższych temperatur do odparowania całej objętości biopaliwa. Może to świadczyć o mniejszej czystości RME uzyskanego ze zużytego oleju. W takim biopaliwie może znajdować się więcej mało lotnych mono- i diglicerydów lub innych związków, które np. pozostały w oleju po procesie smażenia frytek. Przy czym nie chodzi tu o cząstki stałe, ponieważ te zostały oddzielone od oleju podczas filtracji.
The study showed that regardless of type of rapeseed oil to RME production, whether it is oil unused or used, the distillation temperature ranges were similar. Minor differences were noted only in the temperature of final distillation. RME produced from rapeseed oil used higher temperatures needed to vaporize the entire volume of biofuels. It may show that RME derived from used oil is less pure. This biofuel may contain more less volatile mono-and di-glycerides or other compounds which eg remained in the oil after the process of frying French fries. But it is worth stressing that it doesnt concern solid particles, because they have been separated from the oil during filtration.
Wydział
Zbiory cyfrowe BPK
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.