Określenie właściwości reologicznych surowców pochodzących z oleju rzepakowego
Wariant tytułu
Determination of rheological properties of raw materials of rapeseed oil origin
Autor
Dworakowska, Sylwia
Bogdał, Dariusz
Majka, Tomasz M.
Pielichowski, Krzysztof
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Mechanika
Numeracja
R. 109, Z. 26, 9-M
Data wydania
2012
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Słowa kluczowe
reologia, lepkość, oleje roślinne
rheology, viscosity, vegetable oils
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu temperatury i szybkości ścinania na lepkość dynamiczną surowców olejowych na przykładzie wybranych pochodnych oleju rzepakowego. Badania przeprowadzono z użyciem reometru HAAKE MARS III firmy Thermo Scientific.
The paper presents results of the research concerning the influence of temperature and shear rate on dynamic viscosity of oil feedstocks on example of selected derivatives of rapeseed oil. The investigations were conducted using HAAKE MARS III rheometer from Thermo Scientific company.
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.