Nowoczesne rozwiązania w zakresie wytwarzania i kontroli jakości emulsji
Wariant tytułu
Modern solutions within the scope of the preparation and quality control of emulsions systems
Autor
Gilewicz, Patrycja
Tal-Figiel, Barbara
Figiel, Wiesław
Kwiecień, Magdalena
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 109, Z. 17, 2-Ch
Data wydania
2012
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Słowa kluczowe
reologia, emulsja, stabilność
mulsion, stability
Abstrakt
W celu określenia stabilności i jakości układów emulsyjnych stosuje się badania reologiczne. W artykule przedstawiono wyniki badań właściwości reologicznych emulsji kosmetycznych. Emulsje te wytworzono z pomocą nowoczesnego miksera recepturowego Unguator 2100. Do otrzymania emulsji kosmetycznych w procesie „na zimno” wykorzystano złożone układy wosków.
Rheological studies are applied to determine the stability and the quality of emulsion systems. In this paper work research of rheological properties are shown. Emulsions were prepared by using a modern mixer Unguator 2100. In preparation of cosmetic emulsions in cold process, complex waxes systems were used.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.