Izolowanie heksabromocyklododekanu z matrycy tłuszczowej techniką chromatografii wykluczania
Wariant tytułu
Isolation of hexabromocyclododecane from fat matrix using size exclusion chromatography
Autor
Kuc, Joanna
Grochowalski, Adam
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 109, Z. 17, 2-Ch
Data wydania
2012
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Słowa kluczowe
BFRs, HBCD, analiza żywności, SEC/GPC
BFRs, HBCD, food analysis, SEC/GPC
Abstrakt
Opracowano i porównano dwie metody izolowania heksabromocyklododekanu z matrycy próbek żywności zawierających tłuszcz techniką chromatografii wykluczania. Badano roztwory wzorcowe oraz ekstrakt tkanki łososia. Dobrano rozpuszczalniki do elucji składników próbki ze złoża Bio-Beads S-X3. Badania wykazały, że zastosowanie techniki SEC w celu izolowania HBCD z matrycy tłuszczowej pozwala na skuteczne usunięcie większości składników interferujących.
Two methods of isolation of hexabromocyclododecane from fat matrix by using size exclusion chromatography were developed and compared. Standard solutions and salmon tissue extract were investigated. Solvents were chosen for the elution of sample components from the Bio-Beads S-X3 beads. Studies have shown that the use of the SEC technique to isolate HBCD from fat matrix allows effective removal of most of the interfering components.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.