Izolowanie heksabromocyklododekanu z matrycy tłuszczowej techniką chromatografii wykluczania
Variant of the title
Isolation of hexabromocyclododecane from fat matrix using size exclusion chromatography
Author
Kuc, Joanna
Grochowalski, Adam
Published in
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numbering
R. 109, Z. 17, 2-Ch
Release date
2012
Place of publication
Kraków
Publisher
Wydawnictwo PK
Language
Polish
Keywords
BFRs, HBCD, analiza żywności, SEC/GPC
BFRs, HBCD, food analysis, SEC/GPC
Abstract
Opracowano i porównano dwie metody izolowania heksabromocyklododekanu z matrycy próbek żywności zawierających tłuszcz techniką chromatografii wykluczania. Badano roztwory wzorcowe oraz ekstrakt tkanki łososia. Dobrano rozpuszczalniki do elucji składników próbki ze złoża Bio-Beads S-X3. Badania wykazały, że zastosowanie techniki SEC w celu izolowania HBCD z matrycy tłuszczowej pozwala na skuteczne usunięcie większości składników interferujących.
Two methods of isolation of hexabromocyclododecane from fat matrix by using size exclusion chromatography were developed and compared. Standard solutions and salmon tissue extract were investigated. Solvents were chosen for the elution of sample components from the Bio-Beads S-X3 beads. Studies have shown that the use of the SEC technique to isolate HBCD from fat matrix allows effective removal of most of the interfering components.
PKT classification
250000 Chemia
Department
Faculty of Chemical Engineering and Technology
License
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Access rights
Zasób dostępny dla wszystkich
Cookies or other similar solutions are used on the page. Take a look at privacy policy to get to know the details.