The goal of this paper is to show new possibilities of the natural waste pozzolana utilization. First, waste diatomaceous earth containing higher portion of clay minerals - which is not suitable for filter use in food industry - was chosen for our experimental work. Our tests were focused on the study of preparation of cementitious binders containing waste diatomaceous earth. Standard cement pastes with 10%, 15%, 20% and 30% replacement of cement with calcined waste diatomite were examined, calcination temperature was 650°C. Simultaneously technological properties of prepared binders were tested and results were compared with the standard for Portland cement. Our binders with diatomaceous earth showed slightly lower early strengths but favourable higher long-term compressive strength and lower heat of hydration. Next our attention was given to another waste pozzolana, waste kieselguhr sludge generating during deep bed filtration of beverages (wine, beer, juice). The kieselguhr is prepared from diatomaceous earth by crushing, drying and calcining at temperature 800–1200°C successively. Currently, the most frequent disposal method is to spread the used kieselguhr over agricultural land. Presently basic chemical, physical and technological tests of a sample of kieselguhr waste coming from Czech brewery are taking place.
Celem niniejszej pracy jest pokazanie nowych możliwości utylizacji odpadów naturalnej pucolany. Do pracy wybrano diatomit zawierający nadmierną ilość minerałów ilastych, która nie może być wykorzystana do filtracji w przemyśle spożywczym. Przeprowadzono próby otrzymywania cementowych materiałów wiążących zawierających odpadowy diatomit. W badaniach cement zastępowano dodatkiem diatomitu, kalcynowanego w temperaturze 650°C. W otrzymanych materiałach badano podstawowe parametry użytkowe, które odnoszono do materiałów zawierających cement portlandzki. Próbki zawierające diatomit początkowo wykazywały niższą wytrzymałość na ściskanie oraz wyższą wytrzymałość długoterminową. Wykazywały ponadto niższe ciepło hydratacji. Dalsze badania prowadzono z innymi odpadami pucolany, szlamami ziemi okrzemkowej, powstającymi w procesie filtracji napojów (wina, piwa, soków). Ziemia okrzemkowa jest otrzymywana z ziemi diatomitowej w wyniku mielenia, suszenia i kalcynacji w temp. 800–1200°C. Obecnie, odpadową ziemię okrzemkową wykorzystuje się w rolnictwie. Prowadzone są podstawowe badania właściwości fizycznych i chemicznych oraz testy technologiczne nad wykorzystaniem odpadowej ziemi okrzemkowej z czeskiego przemysłu browarniczego.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Zbiory cyfrowe BPK
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.