Whey, for years considered waste in the dairy industry, is now more often treated as a valuable raw material for further processing. Chemically, whey contains lactose, proteins, fats, lactic acid, B group vitamins and minerals, so it can be also a natural source of valuable cosmetic components, e.g. hydrocolloids. Apart from biological activity, the functional properties of whey proteins like binding water, stabilizing foams or emulsifying properties are worthy of attention. In this work, properties of shampoos containing ultra-filtrate of cow’s, sheep’s and goat’s milk whey were evaluated. An influence of their origin on qualities of cosmetics was examined. The obtained result showed that whey could be successfully used in hair shampoo formulation.
W ostatnich latach serwatka stanowiąca odpad w przemyśle mleczarskim coraz częściej jest traktowana jako wartościowy surowiec do dalszego przerobu. Ze względu na skład chemiczny (laktoza, białka, lipidy, kwas mlekowy, witaminy z grupy B, minerały) może stanowić także naturalne źródło cennych składników kosmetycznych, w tym hydrokoloidów. Oprócz działania biologicznego na uwagę zasługują także funkcjonalne właściwości białek serwatkowych, takie jak wiązanie wody, tworzenie trwałych pian, właściwości emulgujące. W pracy oceniono właściwości szamponów zawierających ultra-filtrat serwatki z mleka krowiego, owczego i koziego. Badano wpływ rodzaju serwatki na właściwości sporządzonych kosmetyków. Przeprowadzone badania wykazały, że serwatka może być z powodzeniem stosowana w formułowaniu szamponów do włosów.