Właściwości sorpcyjne produktów spalania mączki mięsno-kostnej
Variant of the title
Sorptive properties of meat-bone meal burning products
Author
Staroń, Anita
Wzorek, Zbigniew
Banach, Marcin
Published in
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numbering
R. 108, Z. 20, 2-Ch
Release date
2011
Place of publication
Kraków
Publisher
Wydawnictwo PK
Language
Polish
Abstract
W artykule przedstawiono sposób utylizacji mączki mięsno-kostnej oraz wyniki badań otrzymanych popiołów pod kątem ich późniejszego zastosowania jako sorbenta do usuwania z roztworów jonów metali ciężkich. Zbadano właściwości fizyczne popiołów mające wpływ na ich zdolności sorpcyjne: powierzchnię właściwą, objętość i rozmiar porów, uziarnienie materiału, porowatość międzyziarnową oraz teksturę badanego materiału.
The paper presents method of utilization of meat bone-meal (MBM) and the results of researches of obtained ashes that can be then used as a sorbent to remove heavy metals ions from the solutions. Physical properties of ashes that have influence on sorptive ability, were examinated: specific surface, volume and size of pores, grain-size distribution of material, intergranular porosity. The texture of the material was observed.
PKT classification
250000 Chemia
Department
Faculty of Chemical Engineering and Technology
License
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Access rights
Zasób dostępny dla wszystkich
Cookies or other similar solutions are used on the page. Take a look at privacy policy to get to know the details.