Właściwości sorpcyjne produktów spalania mączki mięsno-kostnej
Wariant tytułu
Sorptive properties of meat-bone meal burning products
Autor
Staroń, Anita
Wzorek, Zbigniew
Banach, Marcin
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 108, Z. 20, 2-Ch
Data wydania
2011
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
W artykule przedstawiono sposób utylizacji mączki mięsno-kostnej oraz wyniki badań otrzymanych popiołów pod kątem ich późniejszego zastosowania jako sorbenta do usuwania z roztworów jonów metali ciężkich. Zbadano właściwości fizyczne popiołów mające wpływ na ich zdolności sorpcyjne: powierzchnię właściwą, objętość i rozmiar porów, uziarnienie materiału, porowatość międzyziarnową oraz teksturę badanego materiału.
The paper presents method of utilization of meat bone-meal (MBM) and the results of researches of obtained ashes that can be then used as a sorbent to remove heavy metals ions from the solutions. Physical properties of ashes that have influence on sorptive ability, were examinated: specific surface, volume and size of pores, grain-size distribution of material, intergranular porosity. The texture of the material was observed.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.