Określenie struktury krystalicznej oraz wielkości ziaren nanokrystalicznych próbek związku La0.7Sr0.3O3
Wariant tytułu
The determination of crystal structure and grain sizes of La0.7Sr0.3O3 nanopowders
Autor
Bażela, Wiesława
Dul, Marcin
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Nauki Podstawowe
Numeracja
R. 107, Z. 1, 1-NP
Data wydania
2010
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
Celem artykułu było określenie struktury krystalicznej trzech nanokrystalicznych próbek związku La0.7Sr0.3O3 otrzymanych metodą zol–żel. Temperatury prażenia żelu wynosiły, odpowiednio: 600, 800 i 1000ºC, co prowadziło do otrzymania próbek o różnych rozmiarach ziaren (od 17 do 90 nm).
Za pomocą rentgenowskiej dyfraktometrii proszkowej wyznaczono stałe sieciowe komórki elementarnej i parametry pozycyjne atomów oraz z poszerzenia maksimów dyfrakcyjnych rozmiary ziaren (relacja Scherrera).
Crystal structure of three nanopowders La0.7Sr0.3O3 carried out by sol–gel method were determined. The annealing temperatures were: 600, 800 and 1000ºC.
The nanopowders with the average particle size from 17 to 90 nm were obtained. The constans of elementary cell, position parameters of atoms and grain sizes using the broading of diffraction lines (Scherrer's relation) have been obtained.