Oznaczanie polibromowanych bifenyli w wybranych próbkach żywności
Wariant tytułu
Determination of polybrominated biphenyls in selected food samples
Autor
Kuc, Joanna
Gieroń, Joanna
Grochowalski, Adam
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 107, Z. 10, 1-Ch
Data wydania
2010
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
Przestawiono wyniki badań z zakresu oznaczania polibromowanych bifenyli (PBB) w wybranych próbkach żywności zawierających tłuszcz. Próbki analizowano metodą chromatografii gazowej z detekcją wychwytu elektronów (GC-ECD). W celu wydzielania PBB z matrycy tłuszczowej zastosowano sorbent Bio-Beads® S-X3. Badania wykazały dużą skuteczność izolowania analitu od matrycy przy zastosowaniu chromatografii żelowej. Stosowany sorbent może być używany wielokrotnie bez pogorszenia selektywności w izolowaniu PBB. Opracowana metoda może służyć jako metoda przesiewowa w oznaczaniu zawartość PBB w żywności.
The results of research on the determination of polybrominated biphenyls (PBB) in selected samples of food containing fat are presented. The samples were analyzed by gas chromatography with electron capture detection (GC-ECD). In order to separation of PBB from the fat matrix sorbent Bio-Beads® S-X3 was used. Studies have shown high effectiveness of isolating the analyte from the matrix by using gel chromatography. The sorbent can be used repeatedly without deterioration of selectivity in the isolation of PBB. The method can recommended as a screening method for the determination of PBB in food samples.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.