Wpływ budowy chemicznej bio-polioli z oleju rzepakowego na właściwości wiskoelastycznych pianek poliuretanowych
Variant of the title
Influence of the che mi cal structure of rapeseed bio-polyols on the properties of viscoelastic polyurethane foams
Author
Rojek, Piotr
Pawlik, Henryk
Prociak, Aleksander
Published in
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numbering
R. 107, Z. 10, 1-Ch
Release date
2010
Place of publication
Kraków
Publisher
Wydawnictwo PK
Language
Polish
Abstract
W niniejszym artykule przedstawiono metodykę i wyniki badań nad otrzymywaniem bio-polioli z oleju rzepakowego i modyfikacji wiskoelastycznych pianek otrzymanymi poliolami. Wyznaczając sprężystość przy odbiciu i czas powrotu po odkształcaniu, zbadano podstawowe właściwości wiskoelastyczne pianek. Określono także naprężenie przy 40% ściskaniu i gęstość pozorną otrzymanych materiałów.
In this paper methodology and results of investigations on preparation of rapeseed oil-based polyols and modification of viscoelastic foams with the aforementioned polyols is presented. Viscoelastic properties were investigated by ball rebound resilience and recovery time. Moreover, compression stress values CV40 and apparent density ofthe foams were determined.
PKT classification
250000 Chemia
Department
Faculty of Chemical Engineering and Technology
License
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Access rights
Zasób dostępny dla wszystkich
Cookies or other similar solutions are used on the page. Take a look at privacy policy to get to know the details.