Wpływ budowy chemicznej bio-polioli z oleju rzepakowego na właściwości wiskoelastycznych pianek poliuretanowych
Wariant tytułu
Influence of the che mi cal structure of rapeseed bio-polyols on the properties of viscoelastic polyurethane foams
Autor
Rojek, Piotr
Pawlik, Henryk
Prociak, Aleksander
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 107, Z. 10, 1-Ch
Data wydania
2010
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
W niniejszym artykule przedstawiono metodykę i wyniki badań nad otrzymywaniem bio-polioli z oleju rzepakowego i modyfikacji wiskoelastycznych pianek otrzymanymi poliolami. Wyznaczając sprężystość przy odbiciu i czas powrotu po odkształcaniu, zbadano podstawowe właściwości wiskoelastyczne pianek. Określono także naprężenie przy 40% ściskaniu i gęstość pozorną otrzymanych materiałów.
In this paper methodology and results of investigations on preparation of rapeseed oil-based polyols and modification of viscoelastic foams with the aforementioned polyols is presented. Viscoelastic properties were investigated by ball rebound resilience and recovery time. Moreover, compression stress values CV40 and apparent density ofthe foams were determined.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.