Kalorymetryczna ocena polistyrenu na krystalizację polipropylenu
Wariant tytułu
The calorimetric studies of an influence of polystyrene addition on the polypropylene crystallization
Autor
Kościuszko, Artur
Jakubowska, Paulina
Kloziński, Arkadiusz
Sterzyński, Tomasz
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Mechanika
Numeracja
R. 106, Z. 3, 1-M
Data wydania
2009
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki kalorymetrycznej oceny wpływu polistyrenu na krystalizację polipropylenu. W badaniach zastosowano mieszaninę PP/PS (100/0, 75/25, 50/50, 25/75, 0/100) pięciokrotnie przetwarzaną, dla której wyznaczono krzywe DSC oraz TG. Stwierdzono istotny wpływ PS na krystalizację PP zarówno w funkcji składu mieszaniny, jak i krotności przetwórstwa.
The calorimetric studies of an influence of polystyrene addition on the polypropylene crystallization are presented in this paper. The multiple recycled (5 times) PP/PS blends (100/0, 75/25, 50/50, 25/75, 0/100) were investigated by means of DSC and TG methods, and the corresponding curves were determined. It was found that both, the blend composition and the multiple reprocessing has a significant influence on the crystallization of polypropylene at the presence of an amorphous polystyrene.
Wydział
Zbiory cyfrowe BPK
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.