Badania właściwości przetwórczych kompozytów PVC/mączka drzewna
Wariant tytułu
Testing of processing properties of PVC/wood flour composites
Autor
Zajchowski, Stanisław
Tomaszewska, Jolanta
Kuciel, Stanisław
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Mechanika
Numeracja
R. 106, Z. 3, 1-M
Data wydania
2009
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań kompozytów na osnowie PVC napełnionych mączką drzewną o różnej wielkości cząstek. Stwierdzono, że już 15% dodatek napełniacza powoduje znaczne obniżenie temperatury i czasu żelowania podczas ugniatania. Wyniki badań MFR świadczą, że metoda przetwarzania osnowy PVC i kompozytów z mączką drzewną wpływa na ich właściwości przetwórcze.
In this paper the results of researches of the PVC composites with various particle's size wood flour were described. It was found, that 15% content of filler causes significant decrease of temperature and time gelation during kneading. The results of MFR measurements show, that the processing method of PVC matrix and composites with wood flour has an effect on their processing properties.