X-ray diffraction and magnetic properties measurement of nanopowder (La0.7Sr0.3)0.9Mn1.1O3 manganite
Wariant tytułu
Rentgenowska dyfraktometria i pomiary magnetyczne nanoproszkowego manganitu (La0.7Sr0.3)0.9Mn1.1O3
Autor
Bażela, Wiesława
Dyakonov, Włodzimierz
Dul, Marcin
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Nauki Podstawowe
Numeracja
R. 106, Z. 8, 1-NP
Data wydania
2009
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
angielski
Abstrakt
We report on the X-ray powder diffraction and magnetic measurements of nanosize (La0.7Sr0.3)0.9Mn1.1O3 manganite. The nanoparticles were synthesized with use of co-precipitation method at different (800, 900 and 950ºC) temperatures. Their crystal structure was determined to be perovskite-like with a rhombohedral distortion (the space group R 3c). The phase composition and specific surface nanopowders were determined. The average size of synthesized nanoparticles (from 32 to 88 nm) was estimated by both the method of low temperature adsorption of argon and X-ray diffraction measurements. All the nanosize samples show ferromagnetic-like ordering with close phase transition temperatures. Their magnetization decreases with reducing the particle size. The decrease of magnetization with decreasing particle size is due to increasing the surface contribution to magnetization. The magnetic entropy was shown to increase with increasing applied magnetic field and to be smaller for the small particles.
W artykule przedstawiono wyniki pomiarów dyfrakcji rentgenowskiej oraz uzyskanych metodą magnetometryczną nanorozmiarowego manganitu (La0.7Sr0.3)0.9Mn1.1O3. Próbki otrzymano metodą zol–żel w następujących temperaturach: 800, 900 i 950ºC. Wszystkie próbki krystalizują w układzie romboedrycznym (grupa przestrzenna R 3c). Średni rozmiar ziaren (od 32 do 88 nm) określono za pomocą rentgenowskiej dyfrakcji proszkowej oraz metodą niskotemperaturowej adsorpcji argonu. Wszystkie próbki wykazują ferromagnetyczne uporządkowanie z bliskimi temperaturami przejścia fazowego i ich namagnesowanie maleje wraz ze zmniejszaniem się rozmiarów ziaren. Zmniejszenie namagnesowania wraz ze zwiększaniem się rozmiarów ziaren jest spowodowane wzrostem wkładu powierzchni ziaren do namagnesowania. Magnetyczna entropia rośnie wraz ze wzrostem pola magnetycznego i jest mniejsza dla małych ziaren.