Évolution de la composition des gaz brulés lors de la combustion du kérosène C10H22
Wariant tytułu
Zmiana składu spalin w procesie spalania nafty C10H22
Autor
El-Guerri, Mohamed
Mzad, Hocine
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Mechanika
Numeracja
R. 106, Z. 12, 3-M
Data wydania
2009
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
francuski
Abstrakt
La qualité de la combustion est particulièrement influencée par le changement de la composition du mélange combustible/air qui conditionne considérablement la production des émissions polluantes en hydrocarbures imbrûlés et en monoxyde de carbone. Le dosage combustible/ air est très important, car la réaction de combustion n'est pas réalisable en toutes proportions. La richesse du mélange est donc déterminante pour la qualité de la combustion, elle contribue au contrôle des produits de combustion et à réduire considérablement les émissions. Dans cet article on traite la combustion du kérosène C10H22 afin de déterminer la composition des gaz brûlés en fonction de la richesse du mélange. Le choix initial des valeurs de la richesse est dans les limites d'une combustion normale.
Jakość spalania zależy gółwnie od zmiany składu mieszanki paliwo/powietrze, który wpływa na emisję zanieczyszczeń w postaci węglowodorów niespalonych i tlenku węgla. Dobra znajomość procesu spalania ma duże znaczenie zarówno podczas projektowania komory spalania, jak i redukcji emisji zanieczyszczeń. W artykule opisano proces spalania nafty C10H22, aby określić skład spalin w zależności od składu mieszanki. Znajomość stosunku paliwo/powietrze jest bardzo istotna, ponieważ reakcja spalania jest możliwa tylko przy zachowaniu określonych proporcji, a skład mieszanki jest wyznacznikiem jakości spalania i jego zmiana umożliwia kontrolowanie produktów spalania oraz ich znaczną redukcję. Opierając się na wartościach składu mieszanki mieszczących się w granicach spalania normalnego, przyjęto 0,5 < R < 1,5 w celu określenia jego wpływu na skład spalin.
Wydział
Zbiory cyfrowe BPK
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.