Epoxidation of the rapeseed oil with peracetic and performic acid
Variant of the title
Epoksydowanie oleju rzepakowego kwasem nadoctowym i nadmrówkowym
Author
Smagowicz, Anna
Milchert, Eugeniusz
Published in
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numbering
R. 105, Z. 16, 2-Ch
Release date
2008
Place of publication
Kraków
Publisher
Wydawnictwo PK
Language
English
Abstract
Przedstawiono wyniki badań epoksydowania oleju rzepakowego za pomocą kwasów nadoctowego i nadmrówkowego, otrzymywanych in situ w reakcji 30% nadtlenku wodoru i odpowiedniego kwasu karboksylowego. Ustalono wpływ: temperatury (30–75ºC), stosunku molowego H2O2/OR (1,5:1–4,0:1), stosunku molowego kwasu karboksylowego/OR (0,2:1–0,65:1), intensywności mieszania (100–900 rpm) i czasu reakcji (2,5–7 h). Stopień epoksydowania oleju określono wartością liczby epoksydowej.
The results of epoxidation of the rapeseed oil (RO) with peracetic and performic acids which were prepared in situ in the reaction of 30 wt.% hydrogen peroxide and appropriate carboxylic acid have been presented. The influence of temperature (30–75ºC), the molar ratio of H2O2/RO (1.5:1–4.0:1), the molar ratio of carboxylic acid/RO (0.2:1–0.65:1), stirring speed (100–900 rpm) and the reaction time (2.5–7 h) were studied. The degree of oil epoxidation was determined by means of the epoxy number.
PKT classification
250000 Chemia
Department
Zbiory cyfrowe BPK
License
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Access rights
Zasób dostępny dla wszystkich
Cookies or other similar solutions are used on the page. Take a look at privacy policy to get to know the details.