Epoxidation of the rapeseed oil with peracetic and performic acid
Wariant tytułu
Epoksydowanie oleju rzepakowego kwasem nadoctowym i nadmrówkowym
Autor
Smagowicz, Anna
Milchert, Eugeniusz
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 105, Z. 16, 2-Ch
Data wydania
2008
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
angielski
Abstrakt
Przedstawiono wyniki badań epoksydowania oleju rzepakowego za pomocą kwasów nadoctowego i nadmrówkowego, otrzymywanych in situ w reakcji 30% nadtlenku wodoru i odpowiedniego kwasu karboksylowego. Ustalono wpływ: temperatury (30–75ºC), stosunku molowego H2O2/OR (1,5:1–4,0:1), stosunku molowego kwasu karboksylowego/OR (0,2:1–0,65:1), intensywności mieszania (100–900 rpm) i czasu reakcji (2,5–7 h). Stopień epoksydowania oleju określono wartością liczby epoksydowej.
The results of epoxidation of the rapeseed oil (RO) with peracetic and performic acids which were prepared in situ in the reaction of 30 wt.% hydrogen peroxide and appropriate carboxylic acid have been presented. The influence of temperature (30–75ºC), the molar ratio of H2O2/RO (1.5:1–4.0:1), the molar ratio of carboxylic acid/RO (0.2:1–0.65:1), stirring speed (100–900 rpm) and the reaction time (2.5–7 h) were studied. The degree of oil epoxidation was determined by means of the epoxy number.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Zbiory cyfrowe BPK
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.