The monograph presents methods for preparation, properties and applications of essential oils. It should be mentioned that at present, almost 3.000 plants containing essential oils are known, but the oils are obtained only from 300 of them. Laboratory and industrial methods of collection of essential oils are discussed in the monograph, as well as methods of investigation of their properties.
Thus, it is focused on the most popular commercial essential oils used in food industry, cosmetic industry, pharmaceutical industry, as well as aromatherapy. Moreover, it gives examples of less known oils, but also important considering their properties. As a criterion for division into individual groups, the most popular of classification was adopted, taking into account the plant part, from which the essential oil may be extracted. Therefore, essential oils obtained from: blossoms and flower buds, fruits, seeds, leaves, stalks and twigs, from bark and directly from wood, from resins, roots and rhizomes, are distinguished.
Additionally, exemplary chromatograms for commercial essential oils described in the monograph are presented.
W niniejszej monografii przedstawiono metody otrzymywania, właściwości oraz zastosowanie olejków eterycznych. Wspomniano, że obecnie znanych jest prawie 3000 roślin, które zawierają olejki eteryczne, ale tylko z 300 z nich są one pozyskiwane.
Omówiono laboratoryjne i przemysłowe metody pozyskiwania olejków eterycznych oraz metody badania ich właściwości.
Skupiono się zatem przede wszystkim na najpopularniejszych handlowych olejkach eterycznych stosowanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, a także w aromaterapii. Ponadto przedstawiono przykłady olejków mniej znanych, ale równie istotnych, uwzględniając ich właściwości. Jako kryterium podziału na poszczególne grupy przyjęto najpopularniejszą klasyfikację biorącą pod uwagę część rośliny, z której olejek eteryczny może być pozyskiwany. I tak wyróżniono olejki eteryczne otrzymywane z: kwiatostanów i pąków kwiatowych, owoców, nasion, liści, łodyg i gałązek, z kory drzew i bezpośrednio z drewna, z żywicy, korzeni oraz kłączy.
Dodatkowo zaprezentowano również przykładowe chromatogramy handlowych olejków eterycznych opisanych w monografii.
In dieser Monografie werden Herstellungsverfahren, Eigenschaften und die Verwendung von ätherischer Öle besprochen. Heutzutage sind 3000 Pflanzen bekannt, die ätherischen Öle entahlten, aber nur aus 300 Pflanzen, werden ätherische Öle gewonnen. In der Monographie sind Herstellungsmethoden von ätherischen Öle und Forschungsmethoden ihren Eigenschaften besprochen, die im Labor und in der Industrie verwendet sind.
Aus diesem Grund ist der Schwerpunkt auf in Lebensmittel-, Kosmetik-, Pharmaindustrie und Aromatherapie allgeimein bekannte Geschäftsöle gelegt. Darüber hinaus sind die Beispiele für wenig bekannten Öle gegeben, die wesentliche Eigenschaften haben. Die Eingruppierung der Öle richtet sich nach Herkunft der Öl. DIe Herkömmliche Klassifizierung unterscheidet Öle aus verschiedenen Teilen von Pflanzen. In der Monografie unterscheidet man ätherische Öle gewonnen aus Blüten, Blütenstanden, Früchten, Sämen, Blättern, Stängel und Zweige, Rinde, Holz, Wurzel und Wurzelstöcke, Harz.
Darüber hinaus wurden auch Beispiele für Chromatogramme für im Handel erhältliche ätherische Öle vorgestellt, die in der Monografie beschrieben sind.