metalurgia proszków, bor, węgiel, stal nierdzewna, dodatki stopowe
powder metallurgy, boron, carbon, stainless Steel, alloy additives
Praca koncentruje się na modyfikacji składu proszku ferrytycznej stali nierdzewnej AISI 434L w celu zwiększenia gęstości i poprawy mikrostruktury spiekanych części. Badania skupiają się na dodatkach, takich jak bor, węgiel i miedź, które mają wpływ na właściwości końcowego produktu. Wprowadzenie boru i węgla znacząco zwiększyło gęstość spieku i twardość, jednakże wystąpiła skrzepnięta eutektyka, co obniżyło plastyczność materiału. Dodatek miedzi wpływał na różnice w strukturze i właściwościach mechanicznych, gdzie mniejsza zawartość miedzi zwiększała plastyczność, a większa - wytrzymałość i twardość. Porównano również różne rodzaje stali nierdzewnych, wskazując na korzyści spiekanych stali 17-4PH, które charakteryzują się lepszymi właściwościami mechanicznymi w porównaniu do innych.Badania potwierdzają, że modyfikacje składu chemicznego stali nierdzewnej miały istotny wpływ na właściwości spiekanych części, ale wykazały również pewne ograniczenia, takie jak utrata plastyczności przy zwiększaniu twardości. Niniejsza praca podkreśla ponadto znaczenie dalszych badań w celu znalezienia optymalnych proporcji składników, które umożliwią uzyskanie spieków o pożądanych właściwościach mechanicznych przy zachowaniu plastyczności i wytrzymałości.
This Ph.D focuses on modifying the powder composition of AISI 434L ferritic stainless steel to increase the density and improve the microstructure of sintered parts. The research focuses on additives such as boron, carbon and copper, which influence the properties of the final product. The introduction of boron and carbon significantly increased the sinter density and hardness, however, solidified eutectics occurred, which reduced the plasticity of the material. The addition of copper influenced differences in the structure and mechanical properties, where a lower copper content increased plasticity, and a higher copper content increased strength and hardness. Various types of stainless steels were also compared, pointing out the benefits of sintered 17-4PH steels, which have better mechanical properties compared to others.
The research confirms that modifications to the chemical composition of stainless steel had a significant impact on the properties of sintered parts, but also showed some limitations, such as loss of plasticity when increasing hardness. This work also highlights the importance of further research to find optimal proportions of ingredients that will enable obtaining sinters with the desired mechanical properties while maintaining plasticity and strength.