W niniejszej monografii przedstawiono zastosowanie w przemyśle spożywczymi kosmetycznym jednych z najbardziej rozpoznawalnych surowców naturalnych,jakimi są: herbata, kawa, kakao oraz wanilia. Pokrótce omówiono ich występowanie,właściwości oraz metody obróbki, które nadają im określone cechy charakterystyczne.Zaprezentowano także szeroką gamę różnych wyrobów przemysłu kosmetycznegoi spożywczego, obejmujących między innymi konkrety, absoluty, hydrolaty,tinktury, produkty otrzymane w procesie ekstrakcji wodą lub ditlenkiem węgla w warunkachnadkrytycznych, ale także podczas fermentacji, prażenia oraz wytłaczania.Dodatkowo zaprezentowano również przykładowe chromatogramy niektórych handlowychproduktów opisanych w monografii.
This monograph presents the use in the food and cosmetics industry of someof the most recognizable natural raw materials, which are: tea, coffee, cocoa, andvanilla. Their occurrence, properties and treatment methods that give them specificcharacteristics are briefly discussed. A wide range of products from the cosmeticsand food industry was also presented, including specifics, absolutes, hydrolates,tinctures, products obtained by extraction with water or carbon dioxide undersupercritical conditions, but also during fermentation, roasting and extrusion.In addition, examples of chromatograms of some commercial products describedin the monograph are also presented.