W pracy przedstawiono sposób unieszkodliwiania odpadowych piór z sektora drobiarskiego metodą hydrolizy zasadowej oraz termicznego przekształcania. Rozwój przemysłu drobiarskiego na świecie doprowadził do generowania ponad 4 milionów ton odpadowych piór rocznie. W Polsce wytwarzane jest 77000 ton tego odpadu. Taka ilość pierza stanowi problem, ponieważ jego składowanie zagraża środowisku naturalnemu, dlatego tak ważne jest poszukiwanie nowych metod unieszkodliwiania tego odpadu.
W wyniku prowadzonych badań opracowano metodę hydrolizy zasadowej odpadowych piór. Określenie wpływu oraz dobór najkorzystniejszych parametrów procesu pozwoliły otrzymać mączkę z pierza charakteryzującą się wysoką zawartością białka ogólnego oraz białka strawnego.
Przeprowadzone badania termicznego przekształcania mieszanin piór z mączką mięsno-kostną oraz piór z pomiotem kurzym pozwoliły na określenie najkorzystniejszych parametrów prowadzenia procesu oraz otrzymanie popiołu posiadającego wysoką zawartość makro- i mikroelementów.
Określono udziały masowe piór, mączki mięsno-kostnej oraz pomiotu kurzego w mieszaninie trójskładnikowej, charakteryzującej się wysoką wartością ciepła spalania oraz mineralną pozostałością po jej termicznym przekształceniu, której skład makro- i mikroelementowy pozwala na zastosowanie jej w celach nawozowych.
The dissertation presents a disposal method of waste feathers of the poultry sector by alkaline hydrolysis and thermal treatment.
The development of the poultry industry in the world has led to the generation of more than 4 million tons of waste feathers each year. In Poland there is produced 77000 tons of this waste. This amount of feathers is a problem, because its storage threats to the environment, so it is important to search for new disposal methods of this waste.
As a result of research there was developed a method of alkaline hydrolysis of waste feathers. Determination of influence and selection of the most favorable parameters of the process allowed to receive feather meal, characterized by a high content of protein and digestible protein.
The study of thermal treatment of feathers mixtures with meat and bone meal and feathers with chicken droppings allowed to determine the most favorable parameters of process conducting and obtaining of ash having a high content of macro- and micronutrients.
There where specified mass fractions of feathers, meat-bone meal and chicken droppings in the ternary mixture, characterized by high value of heat of combustion and mineral residue of the thermal treatment, whose macro- and microelement composition allows for its use in fertilizer.
Klasyfikacja PKT
492100 Przemysł nieorganiczny. Produkcja związków nieorganicznych
490000 Przemysł chemiczny
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla zalogowanych użytkowników lub z komputerów w domenie PK