nanosilver, nanomaterials, nanotechnology, chemical reduction
Abstrakt
W pracy doktorskiej ujęte są zagadnienia z zakresu nanotechnologii, w szczególności skoncentrowano się na nanocząstkach srebra, które charakteryzują się biobójczą aktywnością. Rozprawa doktorska podejmuje problematykę opracowania sposobu otrzymywania wodnych zawiesin nanosrebra przy zastosowaniu przyjaznych dla środowiska substancji chemicznych. Mając na uwadze zasady „Zielonej chemii” opracowano trzy innowacyjne metody pozyskiwania nanocząstek srebra. W pierwszym etapie zastosowano kwas L(+)-askorbinowy oraz D(+)-glukozę. Substancje te pełniły rolę reduktora jonów srebra. W celu stabilizacji otrzymanych nanocząstek zastosowano trifosforan pentasodu, difosforan tetrasodu oraz żelatynę. Wynikiem drugiego etapu prac było uzyskanie stabilnych suspensji nanosrebra przy użyciu pojedynczych substancji o właściwościach stabilizująco-redukujących. Zastosowano winian sodowo-potasowy, salicylan sodu, kwas taninowy oraz kwas szikimowy. W trzecim etapie prac wykorzystano wodne ekstrakty wysuszonych owoców dzikiej róży i białego winogrona. Skład tych roślin pozwalał na efektywną redukcję jonów srebra oraz na ustabilizowanie powstającej zawiesiny nanometrycznej. Wybrane produkty zostały poddane badaniom mikrobiologicznym. Wyniki badań dowiodły, iż uzyskane zawiesiny nanosrebra stanowiły efektywny czynnik bójczy.
The dissertation concerns issues of nanotechnology, in particular, it focuses on the silver nanoparticles, which have a biocidal activity and are used to combat with bacteria, viruses and fungi. The doctoral dissertation takes the problem of the process development for the preparation of aqueous suspensions of nanosilver using environmentally friendly chemicals. Three innovative methods of obtaining silver nanoparticles have been developed. In the first stage L(+)-ascorbic acid and D(+)-glucose were used. These substances acted as the reducers of silver ions. In order to stabilize the obtained nanoparticles pentasodium triphosphate, tetrasodium diphosphate and gelatine were used. The result of the second stage of the work was obtaining of stable suspensions of nanosilver. It was achieved by using a single component with a stabilizing and reducing properties. Sodium-potassium tartrate, sodium salicylate, tannic acid, and shikimic acid were used. In the third stage of the work aqueous extracts of dried rosehips and white grapes were used. The composition of these plants allow for the reduction of silver ions and to stabilize the emerging nanosuspensions. Since natural substrates are used, the developed method is the ecological concept. Selected products were subjected to microbiological testing. Test results have shown that nanosilver suspensions were effective biocidal agent.
Klasyfikacja PKT
252100 Chemia nieorganiczna
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla zalogowanych użytkowników lub z komputerów w domenie PK