techniki wytwarzania emulsji pierwotnych, emulsje suche, liofilizacja, emulsja po rekonstrukcji, wielkość kropel fazy rozproszonej
production of primary emulsion, dry emulsion, lyophilization, emulsion after reconstitution, droplet size distribution
W pracy wytworzono i przebadano emulsje pierwotne o recepturach opartych na modyfikatorach właściwości reologicznych takich jaka: żelatyna, HPMC, guma ksantanowa, guma guar oraz zagęstnikach rozpuszczalnych w tłuszczach tj. lecytyny. Emulsje pierwotne wytwarzano przy zastosowaniu techniki emulgowania przy użyciu homogenizatora, energii ultradźwięków, mieszania mechanicznego oraz techniki kombinowanej tj. emulgowania przy użyciu homogenizatora i energii ultradźwięków. Wytworzone układy poddano charakterystyce, która obejmowała badania stabilności, właściwości reologicznych oraz rozmiarów i rozkładu wielkości kropel fazy rozproszonej w zależności od parametrów ich wytwarzania. Dokonano interpretacji fizykalnej zjawisk zachodzących w procesach wytwarzania emulsji. W pracy zaproponowano równania korelacyjne na średnią średnicę Sautera w funkcji parametrów procesowych, parametrów konstrukcyjnych homogenizatora czy mieszalnika oraz właściwości fizykochemicznych badanych emulsji farmaceutycznych. Utworzone układy poddano procesowi liofilizacji otrzymując emulsje suche, które podano badaniom: czasy rozpadu, zdolności rekonstrukcji, stabilności podczas przechowywania oraz jednolitości masy. Praca ta ma charakter zarówno naukowy jaka i praktyczny. Wyniki badań rozmiaru i rozkładu wielkości kropel fazy rozproszonej emulsji pierwotnych i po rekonstrukcji stanowią obiektywne i uniwersalne kryterium jakości farmaceutycznych emulsji suchych.
This paper attempts to determine optimal formulation for the primary emulsion. To this end, formulation systems were prepared, based on rheological modifiers, i.e. water-soluble hydrocolloids such as gelatin, HPMC, xanthan gum, guar gum and thickeners soluble in fats such as lecithin. To obtain primary emulsion were used homogenization, ultrasonic energy, mechanical mixing and combined techniques, i.e. homogenization and ultrasonic energy. The resulting primary emulsion were examined, which included the study of stability, rheological properties and the size and droplet size distribution, depending on the production parameters. A physical interpretation was performed of phenomena occurring in the process of emulsion production, and the influence of physicochemical and motor parameters on the stability of the dispersion system studied was determined. This paper proposes equations for Sauter mean diameter as a function of process parameters design parameters of the mixer or a homogenizer and the physicochemical properties of primary emulsions. The systems obtained were lyophilized. Appearance of the dry emulsion, its mechanical strength, content uniformity, disintegration time and storage stability were assessed. The paper is both scientific and practical in character. The results of the tests of the size and droplet size distribution of primary emulsion and emulsions after reconstitutions are objective and universal criterion of the quality of pharmaceutical dry emulsion.