Badania nad zastosowaniem półprzepuszczalnych membran z polietylenu (SPM) do oznaczania trwałych, chloroorganicznych zanieczyszczeń w żywności oraz środowisku
Badania nad zastosowaniem półprzepuszczalnych membran z polietylenu (SPM) do oznaczania trwałych, chloroorganicznych zanieczyszczeń w żywności oraz środowisku
Badania nad zastosowaniem półprzepuszczalnych membran z polietylenu (SPM) do oznaczania trwałych, chloroorganicznych zanieczyszczeń w żywności oraz środowisku
Autor
Surma-Zadora, Magdalena
Promotor
dr hab. inż. Adam Jan Grochowalski, prof. PK
Data wydania
2005
Wydawca
[s.n.]
Język
polski
Abstrakt
Zastosowanie półprzepuszczalnych membran z polietylenu jako etapu wzbogacania i izolowania analitów z matrycy tłuszczowej w celu oznaczania pozostałości pestycydów i chlorobenzenów było elementem nowości. 14 związków z grupy trwałych zanieczyszczeń organicznych (1,2,3-TCB; 1,2,4-TCB; 1,2,3,4-TCB; 1,2,4,5-TCB; PeCBz; HCB; HCBD; Lindan; Aldrin; Dieldrin; Isodrin; DDE; DDD; DDT) oznaczano w próbkach żywności zawierającej tłuszcz tj.: masło, słonina, tłuszcz wołowy, czekolada i jaja kurze. Opracowana metoda charakteryzuje się dobrą precyzją, dokładnością i selektywnością. Posiada relatywnie niskie wartości LOD i LOQ w odniesieniu do żywności.
Klasyfikacja PKT
252500 Chemia organiczna
922700 Ochrona środowiska
520900 Chemia spożywcza
250000 Chemia
920000 Kształtowanie i ochrona środowiska
520000 Przemysł spożywczy
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Zasób udostępniany w ramach tzw. dozwolonego użytku (art. 28 u. o pr. a.)
Prawa dostępu
Zasób dostępny wyłącznie z komputerów Biblioteki PK