Właściwości fizyczne oraz sorpcyjne popiołów otrzymywanych w wyniku spalenia MMK
Wariant tytułu
Investigation of properties of ashes obtained from meat-bone meal burning as a sorbent to removal metals ions from the solutions
Autor
Staroń, Anita
Wzorek, Zbigniew
Banach, Marcin
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 109, Z. 16, 1-Ch
Data wydania
2012
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Słowa kluczowe
mączka-mięsno kostna, MMK, popiół, sorpcja, kadm
meat-bone meal, MBM, ash, sorption, cadmium
Abstrakt
W artykule przedstawiono sposób utylizacji mączki mięsno-kostnej oraz wyniki badań otrzymanych popiołów pod kątem ich późniejszego zastosowania jako sorbenta do usuwania ze ścieków jonów metali ciężkich. Zbadano właściwości fizyczne popiołów otrzymanych w temperaturze 600 i 900°C mające wpływ na ich zdolności sorpcyjne: powierzchnię właściwą, objętość i rozmiar porów, uziarnienie materiału oraz strukturę badanego materiału. Określono stopień usunięcia jonów kadmu z roztworu modelowego po ich kontakcie z popiołem.
The paper presents method of utilization of meat bone-meal (MBM) and the results of researches of obtained ashes that can be then used as a sorbent to removal heavy metals ions from the solutions. Physical properties of ashes obtained at 600 and 900°C that have influence on sorptive ability, were examinated: specific surface, volume and size of pores, grain-size distribution of material. The structure of the material was observed. The removal degree of cadmium from model solution, that was in contact with the ash, was determined.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.