Krew zwierzęca, metody jej przetwarzania i zastosowanie
Wariant tytułu
Animal blood, its application and processing methods
Autor
Kowalski, Zygmunt
Makara, Agnieszka
Banach, Marcin
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 108, Z. 20, 2-Ch
Data wydania
2011
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
Krew jest płynną tkanką łączną tworzącą wewnętrzne środowisko organizmu. Krew zwierząt rzeźnych jest jednym z najcenniejszych surowców ubocznych i potencjalnie najłatwiejszym do wykorzystania. Jednym z głównych sposobów przerobu krwi jest jej frakcjonowanie na plazmę oraz hemoglobinę.
Blood is a liquid connective tissue forming the body’s internal environment. The blood of slaughter animals is one of the most valuable by-product and potentially the easiest to usage. One of the main ways of processing the blood is the fractionation of plasma and hemoglobin.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.