Oczyszczane oleje posmażalnicze jako surowiec dla EMKT
Wariant tytułu
Purified waste oils as a source for FAME
Autor
Skrzyńska, Elżbieta
Kmieć, Katarzyna
Stankiewicz, Ryszard
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 108, Z. 20, 2-Ch
Data wydania
2011
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań nad możliwością użycia olejów posmażalniczych, głównie rzepakowych, jako surowców tłuszczowych do produkcji estrów metylowych kwasów tłuszczowych (EMKT). Przeanalizowano wiele właściwości fizykochemicznych tłuszczy otrzymanych z kilku placówek gastronomicznych, oraz olejów rzepakowych pozostałych po smażeniu pączków, kotletów, ryb oraz frytek. Analogiczne badania wykonano również dla świeżego oleju rzepakowego, oraz tłuszczy po procesie oczyszczania. Ocenę przydatności surowców do produkcji biodiesla przeprowadzono w oparciu o właściwości otrzymanych po reakcji metanolizy estrów metylowych.
The paper presents the results of research on the possibility of using waste oils, mainly rapeseed, as a raw material for production of fatty acid methyl esters (FAME). A number of physical and chemical properties of fats derived from gastronomy services, and rapeseed oils remaining after frying donuts, chops, fish and chips were analyzed. The same tests were also performed for fresh rapeseed oil and fats after the purification process. The possibility of using them as the raw materials for biodiesel production was estimated on the basis of properties of methyl esters obtained after methanolysis.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.