Otrzymywanie hydrolizatów białkowych i suszonych protein
Wariant tytułu
Production of protein hydrolysates and dried proteins
Autor
Banach, Marcin
Makara, Agnieszka
Kowalski, Marek
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 107, Z. 10, 1-Ch
Data wydania
2010
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
W artykule omówiono podstawy procesów hydrolizy prowadzących do otrzymywania hydrolizatów białkowych metodami chemicznymi i enzymatycznymi oraz przedstawiono podstawowe metody ich otrzymywania (chemiczne i enzymatyczne). Omówiono również sposoby wytwarzania, właściwości i zastosowanie enzymów. Zaprezentowano także metody suszenia hydrolizatów białkowych i właściwości produktów otrzymywanych metodami rozpyłowymi.
The paper relates the bases of the processes of production protein hydrolysates with chemical and enzymatic method. The method of obtaining protein hydrolysates was introduced (chemical and enzymatic). The production method, properties and the use of enzymes were discussed over. The methods of drying protein hydrolysates and the properties of products obtained with spray-dried methods were presented.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.