Pomiar współczynnika dyfuzji w procesie ługowania owoców i warzyw
Wariant tytułu
Measurement of diffusion coefficient in leaching process of fruits and vegetables
Autor
Wróbel, Szymon
Pabiś, Aleksander
Dec, Izabela
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 107, Z. 10, 1-Ch
Data wydania
2010
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
W artykule dokonano krótkiego przeglądu metod wyznaczania współczynnika dyfuzji w procesie ekstrakcji w układzie ciało stałe-ciecz ekstrahowana-rozpuszczalnik. Przedstawiono w postaci graficznej wyniki własnych pomiarów współczynnika dyfuzji soku komórkowego w porach wybranych materiałów roślinnych. Pracę zakończono wnioskami.
A short review of methods for determining diffusion coefficient in leaching process has been done. Some results of own measurements of diffusion coefficient of cell sap in pores of selected plant materials have been presented and discussed.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.