Otrzymywanie plazmy metodą wirowania krwi – charakterystyka procesu
Wariant tytułu
Plasma obtained by blood centrifugation method – process characteristic
Autor
Kowalski, Zygmunt
Fela, Katarzyna
Klamecka, Anna
Cholewa, Janusz
Konopka, Michał
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 108, Z. 8, 1-Ch
Data wydania
2007
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
In the paper was presented physical and chemical characteristic of the animal blood and different product obtained after it treatment. The blood separation with whirling process was in detail presented. Whirling parameter, products characteristic and mass balance were especially characterized. Plasma, serum and globins are basic blood components mostly used in meat industry. Fibrin, leukocyte are used in pharmacy. Hem is used as a dye agent in meat- -interchangeable products and in chemical synthesis.
W niniejszym artykule przedstawiono charakterystykę procesu rozdziału krwi technicznej w celu otrzymania produktów o znaczeniu aplikacyjnym, plazmy pylistej oraz gęstwy krwinek. Głównym węzłem procesu jest wirowanie krwi. Przedyskutowano warunki prowadzenia tej operacji, sporządzono bilans masowy procesu, scharakteryzowano właściwości otrzymywanych produktów.