Skrobia jest jednym z podstawowych biopolimerów występujących w przyrodzie. Właściwości skrobi zależą od pochodzenia biologicznego skrobi i determinują właściwości funkcjonalne, które umożliwiają jej przemysłowe zastosowanie. Do badań użyto skrobię orkiszową a w celach porównawczych wykorzystano skrobię pszenną. Celem pracy było rozszerzenie wiedzy na temat budowy granuli skrobi orkiszowej natywnej oraz poddanej modyfikacji fizycznej i powiązanie jej struktury z właściwościami (bio)technologicznymi. Skrobie orkiszową i pszenną naświetlano promieniowaniem elektromagnetycznym (światło widzialne liniowo spolaryzowane oraz ultrafioletowe). Skrobie natywne oraz otrzymane modyfikaty zbadano pod kątem podstawowych właściwości fizykochemicznych i funkcjonalnych. Uzyskane wyniki wskazują, że struktura molekularna skrobi orkiszowej różni się znacząco od struktury skrobi pszennej zwyczajnej. Masa cząsteczkowa, obecność długich i krótkich łańcuchów stanowią istotną różnicę w budowie gałeczek skrobiowych. Naświetlane skrobie, niezależnie od źródła naświetlania, posiadają odmienne własności fizykochemiczne i funkcjonalne w odniesieniu do naturalnych. Zmiany tych właściwości są bardziej wyraźne dla skrobi modyfikowanych UV. Wykazane odrębne właściwości gałeczki skrobi orkiszowej w porównaniu do skrobi pszennej, warunkują jej zastosowanie w przemyśle przetwórczym.
Starch is one of the naturally occurring biopolymers. Starch properties depend on the biological origin and determine the functional properties that allow its industrial application. Spelt starch was used to research and for comparative purposes wheat starch was used. The aim of the research was to extend the knowledge about the structure of native spelt starch granules and after physical modification and related with (bio)technological properties. Spelt and wheat starches were irradiated with electromagnetic radiation (linearly polarized visible light and ultraviolet). Native and modified starch samples were examined for basic physicochemical and functional properties. The results indicate that the molecular structure of spelt starch differs significantly from the structure of common wheat starch. The molecular weight, the presence of long and short chains constitute a significant differences in the construction of starch granule. Irradiated starches, regardless of the source of irradiation, have different physicochemical and functional properties than natural starches. Changes in these properties are more pronounced for UV modified starches. Perspicuous properties demonstrated for spelt starch compared with wheat starch, determined its application in manufacturing industries.
Klasyfikacja PKT
520900 Chemia spożywcza
520000 Przemysł spożywczy
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla zalogowanych użytkowników lub z komputerów w domenie PK