Wpływ składu mieszanki proszków na właściwości spiekanych ferrytyczno-austenitycznych stali nierdzewnych
Autor
Nykiel, Marek
Promotor
dr hab. inż. Jan Kazior, prof. PK
Data wydania
2001
Wydawca
[s.n.]
Język
polski
Abstrakt
Celem niniejszej pracy były badania procesu spiekania mieszanki proszków ferrytyczno-austenitycznych stali nierdzewnych. Z przeprowadzonych badań strukturalnych wynika, e w mikrostrukturze spiekanych proszków ferrytyczno-austenitycznych stali nierdzewnych zaobserwować można obok austenitu i ferrytu dodatkowy składnik strukturalny. W wyniku przeprowadzonych badań strukturalnych stwierdzono, że dodatkowy składnik strukturalny stanowi mieszaninę austenitu, ferrytu i martenzytu. Pojawienie się dodatkowego składnika strukturalnego w spiekanych ferrytyczno-austenitycznych stalach nierdzewnych spowodowane jest dyfuzją niklu z austenitu do ferrytu podczas spiekania iw konsekwencji częściową destabilizacją austenitu podczas chłodzenia po spiekaniu. W strukturze zaobserwowano ponadto obecność fazy sigma, rozmieszczonej głównie na granicach ziaren pomiędzy ferrytem a austenitem. Wprowadzenie stosunkowo niewielkiej ilości proszku stali austenitycznej do proszku stali ferrytycznej, działa aktywująco na proces spiekania kształtek wykonanych w tych mieszanek powodując wzrost gęstości, ograniczenie porowatości i wzrost właściwości użytkowych spieku. Dwufazowe spiekane ferrytyczno-austenityczne stale nierdzewne charakteryzują się wyższymi właściwościami wytrzymałościowymi w porównaniu z jednofazowymi spiekanymi stalami nierdzewnymi ferrytycznymi czy austenitycznymi. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem zawartości ferrytu w składzie mieszanki proszków ferrytyczno-austenitycznych stali nierdzewnych, wzrasta wytrzymałość na rozciąganie, natomiast zmniejszają się właściwości plastyczne. Najwyższe właściwości wytrzymałościowe wykazał materiał zawierający 75% ciężarowych ferrytu i 25% ciężarowych austenitu. W wyniku przeprowadzonych badań odporności na korozję spiekanych stali nierdzewnych, stwierdzono, że odporność na korozję zależy przede wszystkim od struktury i udziału porowatości otwartej a także w dużym stopniu od ośrodka, w którym przeprowadzono badania korozyjne. W roztworze kwasu siarkowego, odporność na korozję spieków zależy głównie od udziału objętościowego porów otwartych w strukturze spieków. Natomiast w roztworze jonów chlorkowych zależy głównie od struktury materiału, dlatego spiekane ferrytyczno-austenityczne stale nierdzewne wskutek obecności w strukturze martenzytu i fazy sigma wykazują niższą odporność na korozję w stosunku do spiekanych stali ferrytycznych, które charakteryzują się jednorodną strukturą i mniejszym udziałem porowatości otwartej.
Klasyfikacja PKT
462300 Metalurgia proszków
460000 Metalurgia
Wydział
Wydział Mechaniczny
Licencja
Zasób udostępniany w ramach tzw. dozwolonego użytku (art. 28 u. o pr. a.)
Prawa dostępu
Zasób dostępny wyłącznie z komputerów Biblioteki PK