konkurencyjność, usługi, transport chłodniczy, żywność
Abstrakt
Transportation services can be evaluated from the perspective of a number of criteria. One aspect of the evaluation is the competitiveness of companies who provide the services. The most important factors determining the level of competitiveness of enterprises are discussed in reference books, while there are no tests determining their hierarchy of importance and their assessment for companies associated with the realization of transport function in the controlled temperature conditions.
The purpose of this study is defining the importance and assessing the main factors determining the level of competitiveness of transport companies.
The quantitative study was conducted using survey methods based on a questionnaire. Entities participating in the study were customers using refrigerated transport services. Among them were producers and distributors of food products, supermarkets and specialist grocery stores.
The study allowed for distinguishing two groups of importance of the competitiveness determinants, and determined the relationship between the level of selected assessed factors and the parameters characterizing the companies acquiring services.
Usługi transportowe mogą być oceniane z punktu widzenia wielu kryteriów. Jednym z aspektów ich oceny jest konkurencyjność przedsiębiorstw je świadczących.W literaturze przedmiotu omawiane są najważniejsze czynniki decydujące o poziomie konkurencyjności przedsiębiorstw, natomiast brak jest badań określających hierarchię ich ważności oraz ich oceny w zakresie przedsiębiorstw związanych z realizacją funkcji transportowej w warunkach kontrolowanej temperatury.
Celem niniejszej pracy jest określenie ważności i ocena głównych czynników decydujących o poziomie konkurencyjności przedsiębiorstw świadczących usługi transportowe.
Prowadzone badania miały charakter ilościowy z wykorzystaniem metod badań ankietowych w oparciu o kwestionariusz ankiety. Podmiotami biorącymi udział w badaniach byli klienci korzystający z usług w zakresie transportu chłodniczego. Należeli do nich producenci i dystrybutorzy produktów żywnościowych oraz hipermarkety i branżowe sklepy spożywcze.
Przeprowadzone badania pozwoliły na wyróżnienie dwóch grup ważności determinant konkurencyjności oraz określenie zależności poziomu wybranych ocen czynników od parametrów charakteryzujących przedsiębiorstwa nabywające usługi.