Each varying parameter which can contribute to the quality of final products plays an important role in the processing of polymer nanomaterials. Rheological properties are useful in proper formulation of new polyamide-6 (PA-6) based materials and selecting processing parameters. However, the measured rheological properties depend strongly on the sample preparation method, humidity regulation, and time-temperature history during the measurement and not least on the kind of rheometer being used. The results of the preliminary investigation show the changes in visco-elastic properties of two types of PA-6 and their nanocomposites with montmorilonite.
W przetwórstwie nanomateriałów polimerowych istotną rolę odgrywa każdy zmienny parametr, który może przyczynić się do jakości otrzymanych produktów. Znajomość właściwości reologicznych polimeru może być potrzebna do poprawnego opracowania formuły kompozycji polimerowej oraz ustawienia parametrów przetwórstwa. Należy jednak podkreślić, że mierzone właściwości reologiczne zależą przede wszystkim od historii termicznej próbki, metody przygotowania, rozkładu wilgotności, temperatury oraz czasu, w jakim wykonywany jest pomiar, a także od rodzaju używanego reometru. W niniejszym artykule przedstawiono wyniki wstępnych badań właściwości lepko-sprężystych dwóch typów handlowego poliamidu-6 oraz ich nanokompozytów z montmorylonitem.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.