Ekstrakcyjna metoda otrzymywania kwasu fosforowego(V) z odpadów kostnych z przemysłu mięsnego
Wariant tytułu
Extraction method of phosphoric acid from waste from the meat bone
Autor
Krupa-Żuczek, Kinga
Podraza, Zuzanna
Wzorek, Zbigniew
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 109, Z. 16, 1-Ch
Data wydania
2012
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Słowa kluczowe
ekstrakcyjny kwas fosforowy(V), przemysł mięsny
wet process phosphoric acid, meat industry
Abstrakt
Kwas fosforowy(V) jest otrzymywany metodą termiczną i metodą mokrą. Współcześnie przewagę zyskała metoda ekstrakcyjna. W XXI wieku preferowanym procesem otrzymywania kwasu fosforowego(V) w stał się proces półwodzianowy. Obecnie zwiększa się również zagospodarowanie produktów odpadowych powstałych w ciągu produkcyjnym. Zwiększające się zapotrzebowanie na surowiec fosforowy skutkuje wyczerpywaniem się dostępnych źródeł fosforu. Substytutem naturalnych surowców fosforowych mogą stać się produkty termicznego przetwarzania odpadów mięsnych.
Phosphoric acid can be obtained by thermal and with extraction. Today, phosphoric acid is most often obtained using the wet method. In the twenty-first century the preferred process for the preparation of phosphoric acid has become the hemihydate process. Nowadays, waste product development formed during production is increasing as well. Increasing demand for raw materials resulting in the depletion of phosphorus sources of phosphorus. Substitute for natural raw phosphate may become waste products of the thermal treatment of meat products.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.