Ekstrakcyjna metoda otrzymywania kwasu fosforowego(V) z odpadów kostnych z przemysłu mięsnego
Variant of the title
Extraction method of phosphoric acid from waste from the meat bone
Author
Krupa-Żuczek, Kinga
Podraza, Zuzanna
Wzorek, Zbigniew
Published in
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numbering
R. 109, Z. 16, 1-Ch
Release date
2012
Place of publication
Kraków
Publisher
Wydawnictwo PK
Language
Polish
Keywords
ekstrakcyjny kwas fosforowy(V), przemysł mięsny
wet process phosphoric acid, meat industry
Abstract
Kwas fosforowy(V) jest otrzymywany metodą termiczną i metodą mokrą. Współcześnie przewagę zyskała metoda ekstrakcyjna. W XXI wieku preferowanym procesem otrzymywania kwasu fosforowego(V) w stał się proces półwodzianowy. Obecnie zwiększa się również zagospodarowanie produktów odpadowych powstałych w ciągu produkcyjnym. Zwiększające się zapotrzebowanie na surowiec fosforowy skutkuje wyczerpywaniem się dostępnych źródeł fosforu. Substytutem naturalnych surowców fosforowych mogą stać się produkty termicznego przetwarzania odpadów mięsnych.
Phosphoric acid can be obtained by thermal and with extraction. Today, phosphoric acid is most often obtained using the wet method. In the twenty-first century the preferred process for the preparation of phosphoric acid has become the hemihydate process. Nowadays, waste product development formed during production is increasing as well. Increasing demand for raw materials resulting in the depletion of phosphorus sources of phosphorus. Substitute for natural raw phosphate may become waste products of the thermal treatment of meat products.
PKT classification
250000 Chemia
Department
Faculty of Chemical Engineering and Technology
License
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Access rights
Zasób dostępny dla wszystkich
Cookies or other similar solutions are used on the page. Take a look at privacy policy to get to know the details.