Dokonano charakterystyki olejku anyżowego pozyskanego z suszonych nasion biedrzeńca anyż (Pimpinella anisum L.) nazywanego potocznie anyżem. Skład wyizolowanej mieszaniny analizowano metodami GC-MS, TLC, HPLC, FT-IR oraz UV-Vis. Głównym składnikiem otrzymanej mieszaniny był trans-anetol. Potwierdzono również obecność innych związków z grupy pochodnych fenylopropanu, takich jak estragon, aldehyd anyżowy i metyloeugenol. Licznie reprezentowana była również frakcja terpenoidów.
Characteristics of the essential oil obtained from dried anise seeds (Pimpinella anisum L.), commonly called aniseed was presented. The chemical composition of isolated mixture was analyzed by GC-MS, TLC, HPLC, FT-IR and UV-Vis. The main component of the obtained mixture was trans-anethole. Presence of other compounds from the group of phenylopropane derivatives, such as tarragon, anise aldehyde and methyleugenol was also confirmed.
Klasyfikacja PKT
250000 Chemia
Wydział
Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej
Licencja
Licencja PK. Brak możliwości edycji i druku.
Prawa dostępu
Zasób dostępny dla wszystkich
Na stronie wykorzystywane są pliki cookie, bądź podobne rozwiązania. Aby poznać szczegóły zapoznaj się z polityką prywatności.