Kierunki zagospodarowania produktów ubocznych z przemysłu mięsnego
Wariant tytułu
Ways of management of by-products from meat industry
Autor
Sobczak, Agnieszka
Błyszczek, Ewa
Opublikowane w
Czasopismo Techniczne. Chemia
Numeracja
R. 106, Z. 4, 1-Ch
Data wydania
2009
Miejsce wydania
Kraków
Wydawca
Wydawnictwo PK
Język
polski
Abstrakt
In this work characteristics of by-products from meat industry were presented. On the basis of proper documents and in respect of hazard there was classified solid animal waste. It has been described the proceeding manners with particular types of by-products from meat industry. In this paper the main directions of waste management were introduced.
W artykule przedstawiono charakterystykę produktów ubocznych z przemysłu mięsnego. Na podstawie odpowiednich aktów prawnych dokonano klasyfikacji stałych odpadów zwierzęcych ze względu na charakter zagrożenia jakie stwarzają. Opisano sposoby postępowania z poszczególnymi produktami ubocznymi z przemysłu mięsnego. W pracy zaprezentowano główne kierunki zagospodarowania odpadów zwierzęcych.